In aceste zile, presa franceza e plina de dezbateri, interviuri si declaratii pe marginea referendumului de la sfarsitul lunii mai, care va decide daca Parisul aproba sau nu noul tratat constitutional al UE. Toate la un loc developeaza un tip de viziune asupra constructiei europene si desconspira o stare de spirit specifica nu doar Frantei, ci si altor tari din spatiul occidental. Intelectualii francezi, cu cateva exceptii notabile precum Jean-François Revel sau Andre Glucksmann, desi se declara partizanii lui DA sau NU, isi doresc in general acelasi lucru: o Europa protectionista si atent reglementata, rezervata in privinta viitoarei extinderi si, bineinteles, pregnant antiamericana.
"Eu cred ca ultraliberalismul este in curs de disparitie, ca economia industriala americana se dezagrega si lumea se afla in criza", spune Emmanuel Todd intr-o dezbatere gazduita de cunoscutul saptamanal L'Express, la care a mai luat parte si Paul Thibaud. Dar daca America are probleme, Europa are solutii. "In cadrul modelului geopolitic planetar, cu o economie americana industriala in plina implozie si cu aparitia unei tari enorme precum China, trebuie sa intarim spatiul economic european, punand accentul pe regimul preferential comunitar si pe impunerea unor bariere vamale exterioare eficace, care sa-i protejeze pe cei 450-500 de milioane de locuitori din Uniunea Europeana." Or, crede Todd, pentru a muta in sfarsit "centrul de gravitatie economica al lumii" inapoi, din Statele Unite in Europa, vechiul continent are nevoie de coagularea pe care o poate realiza noua Constitutie Europeana.
Interlocutorul sau, Paul Thibaud, un alt cunoscut intelectual francez, militeaza pentru respingerea documentului. Nu pentru ca ar fi in vreun fel in dezacord cu analiza geostrategica sau cu solutiile propuse de Emmanuel Todd, ci pentru ca el crede ca, prin intrarea in vigoare a Constit