Prezent la Conventia Mondiala a IMM-urilor, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a relevat situatia paradoxala cu care se confrunta economia romaneasca - pe de-o parte intreprinzatorii se plang ca n-au acces la finantare, iar pe de alta parte BNR face eforturi mari sa absoarba excesul de valuta din piata bancara.
"BNR sterilizeaza 6 miliarde de euro, o suma imensa, de doua ori nivelul masei monetare din economie. Excesul de lichiditate se datoreaza faptului ca economia nu poate utiliza si absorbi aceasta lichiditate". Fenomene similare s-au intamplat si in alte state, iar solutionarea se face in timp, se arata increzator guvernatorul BNR.
Isarescu considera ca bancile trebuie sa inceapa prin a se implica mai mult in consultanta.
Solutionarea paradoxului actual trebuie sa vina din trei directii, in opinia guvernatorului BNR: dezvoltarea capacitatii antreprenoriale a intreprinzatorului roman, inca limitata, intelegerea rolului bancii de catre intreprinzatori - banca trebuie sa promoveze afaceri si nu sa faca acte de binefacere - si, al treilea aspect care trebuie dezvoltat, accesul la informatie, care trebuie sa ajunga de
la banci la nivelul IMM-urilor, mult mai dispersate in teritoriu decat reteaua bancara. "Cred ca aceasta problema trebuie abordata mult mai rapid decat o facem, datorita puternicelor presiuni concurentiale care vor afecta in special IMM-urile".
Isarescu a incurajat bancile sa valorifice si oportunitatile din mediul rural, care la acest moment sunt acoperite cu succes de institutiile de microcreditare.
Prezent la Conventia Mondiala a IMM-urilor, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a relevat situatia paradoxala cu care se confrunta economia romaneasca - pe de-o parte intreprinzatorii se plang ca n-au acces la finantare, iar pe de alta parte BNR face eforturi mari sa ab