De la intrarea in lichidare judiciara a primei banci falimentare, Credit Bank, doar un sfert din pagubele produse au putut fi recuperate. In plus, nici un actionar si administrator nu a raspuns cu averea proprie, cum ar fi fost normal sa se intample.
"Gaura" produsa de bancile cu probleme este estimata la aproape 11.600 miliarde lei, din care, in procesul de lichidare judiciara, au fost incasate 3.037 miliarde lei. Mii de procese in cauzele respective se afla in continuare pe rolul instantelor de judecata.
Dupa trei ani de tergiversari, actiunea in justitie privind recuperarea de la marii debitori ai BTR - Bayindir Holding AS si Bayindir Insaat Turism - a peste 58 milioane USD si 11 milioane euro a ajuns de unde a plecat.
"Recent, Tribunalul a gasit de cuviinta ca instantele din Romania nu sunt competente sa rezolve litigiul cu firmele turcesti care sunt principalii actionari ai BTR si ca litigiul ar trebui sa se deruleze intr-o alta tara.
Dar pagubitii fiind in Romania, credem ca competenta este aici", declara pentru Adevarul Alexandru Matei, director general al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar, lichidator judiciar al bancii. Data fiind situatia, lichidatorul a facut recurs.
Cum de la principalii vinovati nu a fost recuperat pana acum nimic, suma incasata in procesul de lichidare a BTR este de 57 miliarde lei, in conditiile in care masa credala a bancii este de 2.270 miliarde lei. Nici a zecea parte din datoria totala a BRS nu a fost recuperata pana astazi. Se intinde prea mult procesul penal si cauzele civile aflate pe rolul instantelor de judecata stau pe loc.
De aceea nu s-au putut stabili nici pana acum responsabilitatile. "In trei ani, de cand BNR a terminat controlul sI banca a intrat in faliment, dosarul BRS e la fel. Lichidatorul se lupta cu morile de vant", consider