Pentru a raspunde nevoii de finantare a companiilor romanesti, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va infiinta un nou segment de piata, destinat companiilor mici si mijlocii.
Segmentul new-market, aflat in constructie, va fi destinat companiilor recent infiintate, din industrii dinamice si care vor inregistra un ritm de crestere peste media nationala, a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB.
Pentru a fi admisa pe acest nou segment, o companie trebuie sa indeplineasca anumite conditii privind domeniul de activitate sau rezultatele financiare, dar acestea nu vor fi la fel de drastice precum cele de admitere la categoria I sau a II-a a Bursei, a precizat Stere Farmache.
BVB mai este viabila?
Desi bursa de la Bucuresti nu a ajuns la nivelul unei burse dezvoltate, mai poate oferi emitentilor solutii pentru finantare, a concluzionat directorul BVB.
Argumentele sale au fost ritmul accentuat de crestere a bursei in ultimii doi ani, care a imprimat dinamism pietei, cresterea economiei nationale, perspectiva integrarii in UE, imbunatatirea succesiva a ratingului de tara, liberalizarea contului de capital, procesul accentuat de dezinflatie si alinierea cadrului legislativ la standardele europene.
In acest fel, reprezentantii bursei spera sa atraga la BVB si companii straine, pentru care exista deja un sector separat.
Desi oficialii sunt optimisti, analistii sustin ca piata romaneasca de capital nu mai poate oferi resurse importante pentru companiile deja listate.
Razvan Pasol, director general la Intercapital Invest, a afirmat ca, "din pacate, in Romania, piata de capital ramane in mare masura o piata de schimb, si nu o piata de finantare a societatilor comerciale".
In primele trei luni ale acestui an, mai mult de jumatate din tranzactiile incheiate la BVB au fost datorate