Daca ar fi sa ne gandim la o singura actiune a fostului guvern PSD care sa fi produs cele mai dezastruoase efecte, atunci aceasta este plasarea propriilor sustinatori la cele mai inalte niveluri ale sistemului juridic.
Acestia au fost trimisi la Curtea Constitutionala, la Inalta Curte de Casatie si in Consiliul Superior al Magistraturii, angajati sa protejeze interesele PSD si ale oligarhiei care a crescut in jurul lui. Noua Constitutie a facut foarte dificila indepartarea acestor personaje, dand justitiei dreptul la autoreglementare, o decizie careia Iliescu i se opusese inainte.
Toate factiunile din PSD si-au strans randurile pentru a se asigura ca sistemul juridic continua sa fie cureaua de transmisie a partidului. Iliescu a promovat fosti militieni, nulitati si oportunisti gata sa apere interesele aparatului puterii. Domniile lor Nastase si Geoana au incercat sa convinga Bruxellesul ca totul merge bine in justitie.
Adrian Severin isi mobilizeaza prietenii de pe holurile Eurolandului pentru a incerca sa discrediteze reformele ministrului Monica Macovei.
Poate mai vinovat decat cei deja pomeniti este Gunther Verheugen, fostul comisar pentru extindere al UE. Putand ameninta cu inghetarea negocierilor (asa cum tocmai a facut-o succesorul sau Olli Rehn, in cazul Croatiei), Gunther Verheugen avea puterea de a garanta ca o reforma reala a justitiei are loc dupa 2000.
El a anuntat in schimb ca sistemul juridic a atins nivelul care sa-i permita Romaniei sa adere la UE. O decizie dezastruoasa care va bantui Romania multi ani de-acum incolo. Romanii care vor sa porneasca afaceri corecte si strainii care vor sa faca investitii curate vor sta deoparte atat timp cat o parte importanta a sistemului juridic e pe mana unor interese speciale.
Climatul legal e prea riscant pentru ca ei sa-si riste banii. Astfel,