Meseria de dadaca este veche, deoarece obiceiul ca mamicile sa-si lase copiii, inca din primele luni de viata, in grija vecinelor binevoitoare sau a unor femei pensionate, cu prea mult timp liber si cu ceva dram de rabdare, este bine impamantenit pe la noi.
Mai nou insa a inceput sa prinda contur meseria de baby-sitter, cum sunt la moda englezismele, care impune noi standarde practicantelor, in primul rand intinerindu-le.
Desi agentii care ofera servicii de baby-sitting au inceput sa rasara si prin Constanta, caracterul legal al acestora este indoielnic, principala raspunzatoare in ceea ce priveste locurile de munca disponibile, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca nedetinand date despre existenta si ofertele acestor firme.
Practica de a lasa copilul in grija vecinei de palier, cand programul de munca se dovedeste prea incarcat, iar rudele nu sunt la indemana este invechit de cand pe piata ofertelor de job-uri au inceput sa prinda contur si meserii de tipul baby-sitter sau old-sitter, cum sunt numite in termenii de specialitate.
Astfel, pentru aceste profesii nu mai sunt suficiente doar rabdarea si timpul disponibil al vecinelor binevoitoare, caci sunt din ce in ce mai cautate tinerele cu ceva studii de psiho-pedagogie.
Pentru a avea grija de copii este necesara indeplinirea unei multitudini de formalitati, caci pe langa persoanele fizice care isi ofera serviciile prin intermediul anunturilor din ziare, la moda sunt si firmele specializate in domeniu.
„In primul rand, pentru obtinerea unui astfel de slujbe trebuie efectuat un test psihologic, prezentarea unei diplome de studii, dar si a certificatului medical care sa ateste ca persoana nu este susceptibila de a transmite boli contagioase copilului", ne-a declara