de SIMONA CHIRIAC FAST FOOD Imaginati-va, pentru un moment, o dimineata ca in rai. Fara ceasul desteptator, care te trezeste atunci cand ti-e somnul mai dulce, fara cainele insistent care te tot pufaie, doar-doar il vei scoate afara, fara copiii care s-au trezit inaintea ta si incearca rezistenta arcurilor patului in care tu te chinui sa adormi la loc. O dimineata linistita, cu un pic de soare (nu prea mult, sa nu te trezesti brusc), iar langa tine⦠tava cu micul dejun. O ceasca de cafea cu lapte si un croissant cu unt cald si pufos. Se vede treaba ca cer prea mult, caci, ca un facut, tocmai atunci cand esti fericit, suna telefonul, soneria sau iti aduci aminte ca ai o intalnire importanta.
Ei bine, croissantul, ca despre el este vorba, a implinit de curand 300 de ani. Nu s-a nascut in Franta, asa cum poate ati crezut, ci in Austria. Iar cum multe bunatati au aparut in urma unui razboi (nedezmintand convingerea optimistilor conform careia toate evenimentele au in mod inevitabil o finalitate pozitiva, chiar daca uneori este atat de greu de sesizat), croissantul este si el tot un invingator. Legenda spune ca in 1683, turcii au ales o modalitate ingenioasa de a intra pe neasteptate in Viena. Ei au sapat galerii, chiar pe sub casele austriecilor, care nu banuiau ce se punea la cale. Norocul a facut ca intr-o noapte un brutar sa auda zgomotele facute de turci si sa dea alarma. In lupta ce a urmat, austriecii au iesit invingatori, iar in semn de recunostinta, brutarul vigilent a primit exclusivitatea plamadirii unor painici in forma de semiluna, simbolul aflat pe steagurile armatei otomane. Am putea spune ca in acele vremuri, croissantul devenise simbolul victoriei.
Croissantul este victorios si in lupta cu kilogramele in plus. Un croissant pe zi este sanatate curata. Dar nu orice fel de croissant (nu se putea sa nu apara un "dar"). Cercetatorii au