Dupa o prima saptamana pozitiva, cu cresteri mici dar generalizate la nivelul principalelor cotatii, a doua saptamana din luna mai a readus apatia pe piata bursiera. Conform Societatii de Servicii de Investitii Financiare, au lipsit aproape cu desavarsire investitorii hotarati, comportamentul cel mai raspandit fiind in continuare cel de asteptare, de pasivitate, fara a se lua atitudine.
Astfel, in conditiile in care cererea in piata nu a fost sustinuta de ordine de cumparare stabile, solide, multe din actiunile cotate au inregistrat deprecieri, insa nici acestea nu au avut amplori mari deoarece tot mai putini detinatori de actiuni sunt dispusi sa vanda, astfel incat nici oferta nu a avut o sustinere mai buna.
Cei trei indici ce redau evolutia Bursei au inregistrat deprecieri de circa 3-4 la suta, mai putin BET-FI, in conditiile in care actiunile SIF au fost printre cele mai apreciate din randul titlurilor cu lichiditate ridicata.
Indicii nu au cunoscut variatii zilnice de amploare, nu s-a depasit o variatie de 2 la suta, iar rulajele din fiecare sedinta nu s-au departat semnificativ de pragul de 100 miliarde de lei, elemente ce construiesc tabloul unei saptamani de acalmie pe piata bursiera autohtona, ce pare sa se conserve in asteptarea unor semnale externe care sa infuzeze noi doze de optimism.
Astfel, actiunile SIF au dominat in topul lichiditatii, ocupand primele 4 locuri. S-a detasat sub acest aspect SIF Banat Crisana, cu un rulaj total de peste 232,58 miliarde de lei, aproape 35 la suta din valoarea totala tranzactionata la BVB in cele 5 zile.
S-au transferat peste 19,5 milioane de actiuni, 3,5 la suta din numarul total de actiuni emise, fara ca pretul sa cunoasca fluctuatii majore.
La nivelul de inchidere de vineri, de 11.800 lei/actiune, cursul titlurilor SIF1 avea o scadere saptamanala de 2,5 la suta.
In presa