La Berlin s-a inaugurat marti, 9 mai, Memorialul victimelor Holocaustului. La festivitatea de inaugurare a monumentului, situat în apropierea Portii Brandenburg, a Reichstag-ului (a Parlamentului federal) si a fasiei care diviza candva orasul, au participat presedintele federal, Horst Kohler, cancelarul Gerhard Schroder, presedintele Parlamentului, fostul disident est-german, social-democratul Wolfgang Thierse, presedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, Paul Spiegel, si initiatoarea Memorialului, publicista Lea Rosh.
Ridicarea monumentului, comparabil cu Memorialul Yad Vashem din Ierusalim, a durat doi ani. Realizarea proiectului, care apartine arhitectului american Peter Eisenman, a costat 27,6 milioane de euro. Monumentul dedicat memoriei celor 6 milioane de evrei europeni care au devenit victime ale politicii rasiale a regimului nazist si a aliatilor acestuia se întinde pe o suprafata de 19.000 de metri patrati. Monumentul propriu-zis a fost conceput de catre Eisenman ca o însiruire de stalpi cenusii de beton. Vizitatorul se scufunda, si în acelasi timp se pierde, intre 2.711 stalpi, care seamana cu o mare impietrita. Eisenman a renuntat la orice ornamentatie, oferind vizitatorilor un tablou ermetic monumental a ceea ce a insemnat Holocaustul: distrugerea fizica, sistematica a unui popor intreg prin metode industriale, in fabrici ale mortii, cunoscute sub denumirea de lagare de concentrare. Aceasta crima singulara in istoria omenirii reprezinta o incalcare a tuturor principiilor si conventiilor civilizatiei.
Incaperile subterane, gandite ca un soi de anexa informativa (Orte de Information), confera Memorialului o dimensiune suplimentara. Aici pot fi vazute, respectiv citite cronologia anilor terorii (1933-1945), portretele unor victime sau cifrele groazei - adica numarul celor 6 milioane de evrei ucisi in diferitele tari europene,