(Foto: )
Oamenii de afaceri din Romania cu legaturi stranse in domeniul petrolier, fie ca vorbim despre cei care detin companii petroliere sau utilaje pentru forat, au gasit mai multe retete pentru imbogatire. Una dintre acestea poate fi considerata si "Programul petrol contra hrana".
Insa potentatii romani la acest tort financiar au avut nevoie, pe langa un "certificat de calitate", de anumite adjuvante in realizarea tintei financiare - persoane cu deschidere la Bagdad.
"Buna ziua, ARDEAL" a intrat in posesia unui document care atesta legaturile dintre o societate, imbogatita de pe urma Programului, si un irakian expulzat din Romania pe considerente de securitate.
Directorul Upetrom 1 Mai coresponda, in vederea intermedierii unei afaceri, cu un irakian domiciliat pe teritoriul Romaniei si cu legaturi, se pare, cu grupari teroriste irakiene. Upetrom 1 Mai este unul dintre partenerii de afaceri ai societatii Rompetrol, o alta firma care a incasat grosul de pe urma nebuniei lui Saddam Hussein.
Afacerile cu petrol sunt considerate la nivel international printre cele mai profitabile si, in principiu, cu o marja de risc relativ redusa.
Nu este nevoie de o imaginatie prea bogata pentru a sesiza faptul ca inclusiv conflictele din Irak au avut ca miza nu atat implementarea democratiei si daramarea regimului lui Saddam Hussein ci mentinerea controlului asupra imenselor zacaminte de titei din regiunea Golfului Persic.
Noua firme romanesti au tras lozul cel mare de pe urma embargoului impus de natiunile unite Irakului, reusind sa fie cooptate in programul „Petrol contra hrana" si sa vanda irakienilor produse in valoare de 30 de milioane de dolari, cu girul Ministerului Afacerilor Externe, dar se pare ca si ca urmare a unui sprijin venit din partea unor grupari irakiene, suspectate de terorism.
@N