Posibilitatea amanarii aderarii Romaniei si Bulgariei la UE nu impresioneaza autoritatile de la Bucuresti, neexistand nici un calcul privind eventualele costuri implicate de o asemenea decizie a Uniunii Europene. Si asta, in conditiile in care, inca din ziua instalarii, membrii Guvernului Tariceanu se plang de deficitul bugetar impus de FMI care pericliteaza investitiile in infrastructura necesare aderarii la UE.
In timp ce la Sofia, ministrul bulgar pentru Afaceri Europene, Meglena Kuneva, estima ca o eventuala intarziere cu un an a aderarii tarii sale la Uniunea Europeana ar costa Bulgaria circa 800 de milioane de euro, la Bucuresti, omologul sau roman, Ene Dinga, afirma, pentru "Curierul National", ca o asemenea analiza nu exista pentru simplul motiv ca, din punct de vedere politic, Romania nu-si pune inca aceasta problema, concentrandu-se pe indeplinirea angajamentelor asumate fata de forurile comunitare. Totusi, ministrul Integrarii Europene a precizat ca o analiza a costurilor amanarii poate fi facuta, fiind cunoscute fluxurile financiare dinspre UE si platile pe care Romania va fi obligata sa le faca catre organismele europene.
De altfel, ministrul roman al Integrarii pare foarte sigur ca tara noastra va fi membru UE de la 1 ianuarie 2007, el anuntand zilele trecute ca va demisiona in cazul in care la toamna Uniunea Europeana va activa clauza de salvgardare. "Raportul de monitorizare a Romaniei din toamna este cel mai important test, la care daca nu ne facem temele, vom suporta clauza de salvgardare. Daca se va intampla acest lucru, voi fi primul ministru care va demisiona si isi va asuma raspunderea", a spus Dinga, citat de Rompres.
Oricat de evaziv pare, raspunsul ministrului roman este unul extrem de diplomatic, comparativ cu cel pe care Biroul de Presa al MIE s-a deranjat sa il redacteze: "MIE nu are o estimare in acest sens, estimarile p