Sorin Oprescu avertizeaza ca directorii de spitale sunt in situatia de a gestiona saracia, iar sistemul sanitar supravietuieste din rezervele strategice. de MAGDA MARINCOVICI INTERVIU OPINIE. Profesorul doctor Sorin Oprescu este de parere ca, din cauza "politicii paguboase", datoriile din ultimii 6-7 ani s-au rostogolit ca un bulgare de zapada, care acum sta sa striveasca sistemul sanitar Niciodata nu i-a fost bine sistemului de sanatate. Dar acum toate s-au adunat: sistare de materiale sanitare, de medicamente, directori amenintati... Profesorul doctor Sorin Oprescu, manager la doua spitale importante din Bucuresti, pune degetul pe ranile sistemului de sanatate.
Jurnalul National: Cum supravietuiesc spitalele in aceste conditii? Sorin Oprescu: S-a intrat deja in rezervele strategice. Dar culmea este ca ministrul ameninta directorii cu avertismente. Si ca la al doilea avertisment incepe procedura de destituire. Dar probabil domnia sa nu stie ca nu are acest drept, potrivit Legii spitalelor.
Domnul ministru pune totul pe seama bugetului sanatatii si a datoriilor acumulate in anii precedenti. Dumneavoastra pe cine dati vina? Bugetul sanatatii a fost aprobat de Parlament, nu de PSD. La momentul respectiv au tacut toti malc. Problema este ca de 7-8 ani fiecare putere minte ca banii colectati la sanatate se duc la sanatate. Nu. In sistemul de sanatate a intrat ceva peste o treime, celelalte doua treimi au luat alte directii. Si intre timp au scazut si sumele pe programele de sanatate. Astfel, discutand ipotetic, ca sa fim intelesi, in loc de 100 de lei, cat a estimat directorul unui spital ca are nevoie, i s-au dat 48 de lei. Bugetul CAN a inceput sa gafaie. Iar acum o alta gaselnita, 67% din sumele datorate spitalelor sunt platite particularilor. Daca functioneaza RMN si computer tomograf la firmele particulare, sunt sistate in spitale. Or, toate