Miercuri, 11 mai, la sediul GDS a avut loc masa rotunda cu tema Minoritatile maghiara si germana si sensibilitatea popular-europeana, organizata in colaborare cu Fundatia Konrad Adenauer. Dezbaterea a fost moderata de Cristian Preda, la ea participand membri ai Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) si ai Forumului Democrat German din Romania (FDGR) si reprezentanti ai societatii civile. Evenimentul este al doilea dintr-o serie de dezbateri asupra situatiei partidelor politice din Romania.
Prezentam in continuare fragmente din aceasta dezbatere.
Alina Costache (Fundatia Konrad Adenauer): Anul electoral 2004 a adus cu sine cateva schimbari majore care nu vor intarzia sa-si produca efectele si in sistemul de partide din tara. Inca inainte de sfarsitul anului 2004, Fundatia Konrad Adenauer a solicitat la doi renumiti analisti politici romani ca, pe langa descrierea situatiei partidelor dupa anul electoral din 2004, sa incerce si identificarea perspectivelor viitoarelor evolutii ale acestor partide. Rezultatele obtinute au determinat Fundatia ca, dincolo de cercul de actori politici implicati in aceasta chestiune, sa invite opinia publica interesata de fenomenul politic la un schimb de opinii si de experienta. Prima discutie a avut loc in luna martie si a avut ca principal subiect PPCD, iar asta seara ne bucuram sa ii avem ca invitati pe reprezentantii UDMR si FDGR.
Cristian Preda Preda (GDS): In momentul in care Fundatia Konrad Adenauer a pus la cale acest proiect, chestiunea esentiala din punctul de vedere al racordarii la peisajul politic european era cine, in afara de PNTCD (atunci purta acea denumire), poate revendica o identitate construita in functie de reperele concrete ale familiei populare europene. In acel moment, singurul partid care conta din punct de vedere politic pentru grupul popular european era UDMR, singurul partid parlamen