Premierul Tony Blair si-a facut cunoscute, ieri, liniile generale ale programului sau de guvernare. Acestea au fost cuprinse in "discursul tronului" pronuntat de Regina Elisabeta a Il-a in fata Camerei Lorzilor. Ceremonia dateaza din 1536 si marcheaza viata politica britanica, fiind asteptat cu mult interes de toti supusii coroanei.
Blair a promis continuarea cresterii economice, reforma in domeniul delincventei juvenile, a criminalitatii, reforma sistemului de sanatate, dar si intarirea legaturilor cu Europa si SUA si masuri antiteroriste mai dure. Optiunile sale sunt considerate, chiar de unii dintre colegii sai laburisti, prea liberale, lucru care l-ar putea costa pe Blair fotoliul de premier.
Potrivit traditiei, pentru a pronunta discursul, regina paraseste Palatul Buckingham in caleasca regala. O alta caleasca merge inaintea ei cu insemnele regale: coroana, sabia si capa imperiala. Regina se opreste la resedinta premierului, din Downing Street. Apoi ajunge in fata Parlamentului, la Whitehall, unde drapelul britanic este coborat pentru a face loc celui regal.
Asa a aparut ieri Elisabeta a II-a pe strazile Londrei, urmand acest ceremonial care dateaza de sute de ani. Potrivit unei traditii dintr-o epoca in care monarhia nu se impaca cu parlamentarii, un deputat a fost retinut drept "ostatic" in Palatul Buckin-gham, pe timpul intregii ceremonii, pentru a servi drept moneda de schimb in cazul in care regina ar fi sechestrata.
O data intrata in Parlament, regina isi pune coroana acoperita de 3.000 de pietre pretioase, dintre care 2.868 sunt diamante, si se asaza pe tron, in Camera Lorzilor - camera superioara a Parlamentului. Apoi, cuminte, ii asteapta pe deputati, care vin de la Camera Comunelor, aflata vecinatate.
Ca multi dintre predecesorii sai, regina nu are voie sa intre in Camera Comunelor, de aceea d