Doua treimi dintre copiii care sunt abandonati in maternitate trec, cel putin o data, prin sectiile de Pediatrie/Recuperare, inainte de luarea unor masuri de protectie, se precizeaza in studiul UNICEF pe problema copiilor abandonati in unitatile sanitare.
de ADRIANA OPREA-POPESCU FOTOREPORTAJ - click pe imagine ANIVERSARE. Cand Gabriel D. a implinit 2 ani, cei de la Fundatia "Inocenti" i-au sarbatorit ziua, cu tort, baloane si "La multi ani"... Singurul asistent maternal care a vrut sa-l ia acasa s-a razgandit si a motivat: "Nu-mi da voie sotul, ca mai am doua legume acasa" Numai o treime dintre toti copiii abandonati in 2003 si in primele luni din 2004 se afla, la sfarsitul lunii august 2004, intr-o solutie definitiva de protectie (in familia biologica sau de adoptie), ceea ce demonstreaza mentinerea indelungata a copilului in diferite forme provizorii de protectie, mentioneaza UNICEF in acelasi studiu. Cercetarile facute au mai evidentiat faptul ca spitalul/sectia de Pediatrie este cel mai la indemana substitut de serviciu social accesibil, atat pentru parintii care vor sa-si abandoneze "temporar" sau "definitiv" copilul, cat si, in mod paradoxal, pentru serviciile de protectie a copilului care utilizeaza spitalul de pediatrie pentru gazduirea copiilor aflati in dificultate pe perioada cautarii si pana la gasirea unei masuri de protectie.
INGHESUIALA. In Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC, fostul Spital "Emilia Irza") sunt 45 de copii parasiti*. Cea mai mare densitate de destine frante pe metru patrat de spital. 33 dintre abandonati sunt internati pe sectia Recuperare Pediatrie, ceilalti sunt raspanditi pe etaje, in saloane, unde sunt internati laolalta cu copiii bolnavi care sunt internati in spital impreuna cu mamele lor, pe post de insotitor. Redistribuirea copiilor pe sectii e numita de cadrele medicale "colaborare". Nimeni