Desi suna feroce, Dionaea Carnivora este o planta cuminte, ?nu musca pe nimeni?, ne-a explicat Vali Barbu, reprezentanta firmei care o comercializa. Dionaea este o planta de origine subtropicala, care isi suplimenteaza hrana prinzind in frunzele facute caus diferite insecte mici. Viata ei nu depinde insa exclusiv de prinderea insectelor, cea mai mare parte a necesarului de minerale si-l obtine din pamint.
Dionaea trebuie tinuta intr-un loc luminos, dar cu putin soare doar dimineata, si la o temperatura care nu trebuie sa coboare sub 10 grade Celsius. Vara, Dionaea se uda de doua ori pe saptamina, prin scufundarea ghiveciului in apa de ploaie sau apa necalcaroasa si fara clor; iarna necesita apa o data pe saptamina.
Trebuie evitata umezirea frunzelor. ?Este recomandat sa se evite apa in farfurie si bataia soarelui de dupa-amiaza vara. Daca observati ca plantei nu ii merge bine, o puteti ajuta creind un efect de sera?, ne-a spus Vali Barbu. Efectul de sera se realizeaza fie acoperind ghiveciul cu un bol din sticla, fie introducind planta intr-un bol din sticla cu margini orientate spre interior, pentru a pastra umiditatea.
Nepenthes ?inghite? insectele
Nepenthes Carnivora este o specie mai impunatoare, dupa cum se observa si din fotografia de mai sus. Spre deosebire de Dionaea, Nepenthes atrage insectele in cupele inalte si le dizolva in lichid. In mediul natural, Nepenthes creste pe scoarta copacului, insa acolo nu gaseste magneziul si potasiul de care are nevoie. De aceea isi suplimenteaza hrana cu insecte.
Planta trebuie asezata intr-un loc luminos, ferit de bataia directa a soarelui de dupa-amiaza. Totusi, se poate scoate maximum doua ore la soare sau lumina puternica pentru a se colora frunzele.
Se uda astfel incit pamintul sa fie usor umed, evitindu-se excesul de apa. Se pulverizeaza pe frunze si pe cupe, a