Pusă la dispoziţia redacţiei, fotografia, înfăţişându-l pe Vinea în barcă pe lacul de la Mogoşoaia, o deţin din partea doamnei Doris, soţia lui Gh. Jurgea Negrileşti, autorul volumului de memorii Troica amintirilor, apărut în 2003, şi care a făcut atâta vâlvă...
În acest volum, Georgică, după cum insista să-i spun, onorându-mă cu o prietenie ce a lăsat asupra mea urme puternice, scrie pe larg despre prietenia lui cu autorul Lunaticilor. Tzumbri i se zicea lui Vinea în cercul de prieteni.
Era, aşadar, în '63. An teribil, după fuga lui Petru Dumitriu. Când Vinea începuse de mult să aibă necazuri, din cauza aceasta, ca şi Henriette Yvonne Stahl, prietena intimă a autorului Cronicii de familie.
Cine vrea să afle care a fost cu adevărat situaţia celor trei, implicaţi în aşa-zisul caz de plagiat, nu are decât să citească eseul dens, eseul precis, eseul extraordinar scris de Ion Vartic şi apărut în numerele 15 şi 16 ale României literare din anul în curs.
*
În barcă mai sunt: "Maricica", însoţitoarea lui Vinea, fata cunoscută de scriitori sub acest nume de răsfăţ, pe celălalt uitându-l; Tita Chiper, cred, nu sunt sigur, care şade cu mâna pe o vâslă, cu părul eburifat de vânt şi un băiat blond, cuminte, în spate, pe care nu-l recunosc.
În mijlocul lor, stând lejer picior peste picior în barcă, Vinea, tuns destul de scurt, cu părul sur dat peste cap, în ziua de aprilie înnorată, cu soare sărac, face să iradieze pe figura sa britanică mai mult lumina-i interioară, contrastând cu feţele celorlalţi. Botul bărcii, gata de plecare, stă săltat pe primele două scânduri ale pontonului, martor al atâtor întâmplări petrecute în spaţiul vechii aşezări a Bibeştilor. Exceptând figura clară, figura lăuntric iluminată a lui Vinea, peisajul sumbru de pe malul lacului, înnegurat oarecum, pare, cum zicea Titus Popovici... inconştiu,... pe