Strategia de reorganizare a fortelor armate americane a inceput sa prinda contur, iar secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, incearca sa-i convinga pe congresmenii de la Washington de necesitatea punerii ei in aplicare. de ANCA ALDEA ARMATA. Secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, ne pregateste ceva In Estul Europei, unde SUA au dat semne ca isi vor instala cateva baze militare in incercarea de a izola batranul continent de eventualele "pericole" ale lumii islamice, Romania si Bulgaria se pregatesc asiduu pentru venirea americanilor.
Rumsfeld, seful Pentagonului, pregateste armata "sa faca fata nevoilor urgente si sa-i ajute pe cei de pe campul de lupta". Inaintat unei comisii a Congresului SUA, planul lui Rumsfeld presupune inchiderea a 62 de baze si a 775 de instalatii din SUA precum si retragerea a circa 75.000 de militari si 100.000 de membri ai familiilor lor din Europa si Coreea de Sud. In contextul in care America este implicata in razboiul mondial cu terorismul, aceste masuri vor afecta deopotriva viata si economia locuitorilor comunitatilor, unde se afla amplasate aceste baze, comenteaza corespondentul Radio Romania in SUA.
DIN VEST IN EST. Pana la 8 septembrie, cand presedintele SUA, George W. Bush, va anunta public daca este sau nu de acord cu planul Rumsfeld, Bucurestiul si Washingtonul negociaza intens amplasarea bazelor militare in Romania. Autoritatile romane sunt optimiste in privinta finalizarii acestor discutii tehnice si financiare "cel mai tarziu pana in iunie".
Si bulgarii se afla la masa negocierilor cu expertii americani. Potrivit unui oficial de la Ministerul bulgar al Apararii, delegatia americana condusa de ambasadorul Robert Loftis, consilier militar la Departamentul de Stat, a prezentat doua proiecte de acorduri asupra amplasarii fortelor militare. Ministerul vorbeste despre trei baze, cotidia