Parlamentarii romani au votat, ieri, in unanimitate Tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, eveniment marcat de discursuri festive din partea liderilor principalelor partide.
Sintagme ca "vocatia europeana", "astazi facem istorie", "ora astrala" au caracterizat luarile de cuvant ale parlamentarilor, indiferent de formatiunea politica din care faceau parte: PNL, PD, PSD, UDMR, PC (fost PUR) si PPRM. Daca in cazul colegilor nostri bulgari, aflati de asemenea in curs de aderare, s-au gasit doi membri ai legislativului de la Sofia care sa se abtina si unul care chiar s-a impotrivit adoptarii tratatului, euro-optimismul legislatorilor romani s-a manifestat pe deplin, nefiind inregistrat nici un vot negativ. Paradoxal, cel care a preferat sa semnaleze pericolul unui entuziasm exagerat a fost chiar premierul Calin Popescu Tariceanu: "N-as vrea totusi sa cadem in capcana festivismului. Cred ca este mai degraba o ocazie pentru reflectie. Ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana este un angajament pe care si-l asuma Romania fata de partenerii sai europeni si fata de sine insasi!"
Tariceanu: Uniunea Europeana nu este Big Brother
Premierul a pledat in discursul sau pentru necesitatea schimbarii mentalitatii cetatenilor romani, care trebuie sa se elibereze de constrangerile impuse de vremurile trecute, mostenite din comunism, si sa perceapa corect relatia cu partenerii europeni. "Chiar daca Romania este acum monitorizata foarte riguros de catre Bruxelles, Uniunea Europeana nu este «fratele mai mare». Nu este o instanta superioara care ne controleaza si ne obliga sa facem ce vrea. Avem in UE un adevarat partener. Procesul de monitorizare este un instrument de sprijin. Oficialii europeni ne ajuta sa facem progresele necesare integrarii la timp si cu succes", a declarat Tariceanu.
Primul-ministru a amint