Cand spui "piata imobiliara", lucrurile par simple. Vinzi o casa ori un teren. Inchiriezi un apartament sau un spatiu comercial. Ce mare filozofie? Dai "marfa" si iei banii. Asa ar trebui sa fie, numai ca de la vorba la fapta e cale lunga.
Tranzactiile din acest domeniu prezinta uneori atat de multe incurcaturi, incat cei implicati se trezesc ba ca au pierdut bani, ba ca au risipit o groaza de timp. Si toate acestea din cauza unor clipe de neatentie ori a birocratiei din sistem. In ceea ce priveste investitiile celor care vor sa obtina castiguri din afacerile cu imobiliare, aici e si mai complicat.
Cine se aventureaza in astfel de operatiuni fara sa cunoasca datele pietei risca sa nu-si mai recupereze cheltuielile.
Precontract cu bucluc
Eugen Vlad din Bucuresti avea o parcela de vreo 1.000 mp pe langa Brasov, pe care a vandut-o unui cetatean. Vorba vine a vandut-o! Cumparatorul i-a platit un avans de 10.000 euro, din totalul de 25.000, dupa care s-a dus cu precontractul si s-a apucat sa faca actele de proprietar.
"Pai ce faci, domnule, gata, imprejmuiesti, oi fi vrand sa si construiesti, cand inca nu ai achitat intreaga suma?", l-a intrebat Eugen intr-o zi. Stiti care era problema? In precontract scria ca acel cumparator trebuia sa mai dea 15.000 de euro, dar nu se specificase un termen-limita pentru plata. Adica "stai linistit, ca-ti vei primi banii, dar cand am eu chef".
Cam asa s-ar rezuma chestiunea. Pana la urma, s-a ajuns la tribunal si probabil ca in final Eugen Vlad isi va lua toata suma. Dar cu un pic de atentie, diferendul se putea evita.
Aprobarea omisa
Cititorul Robert Stuparu are un lot de 5.000 mp in Pantelimon. Doreste sa-l vanda unei companii care intentioneaza sa ridice vile pe el.
Interesandu-se la primarie, i s-a confirmat ceea ce ii spusesera si