Guvernul se grabeste cu adoptarea legilor proprietatii si reformei justitiei. Actele normative vor fi incluse intr-un singur pachet legislativ pentru care cabinetul isi va asuma raspunderea in fata parlamentului pana la finalul actualei sesiuni. Demersul puterii insa este primit cu rezerve de partidele de opozitie care au cerut dezbaterea legilor in parlament si au anuntat ca vor depune o motiune de cenzura dupa asumarea raspunderii Guvernului.
In ce masura aceste amenintari se vor concretiza ramane de vazut pentru ca trecerea motiunii de cenzura de parlament ar putea duce, in ultima instanta, la declansarea alegerilor anticipate atat de dorite de Traian Basescu, si de contestate de formatiunile politice, unele chiar la guvernare. Pana la asumarea raspunderii in Parlament, Guvernul lucreaza inca la legi. Cea mai mare bataie de cap o are Monica Macovei, care este acuzata ca incearca sa politizeze Justitia prin modificarile propuse la niste legi abia adoptate. Ministrul Justitiei trebuie sa-i convinga pe magistrati de necesitatea ajustarii actelor normative, in concordanta cu angajamentele asumate de Romania. Misiune insa destul de dificila, pentru ca multi dintre acestia contesta constitutionalitatea propunerilor Monicai Macovei.
Magistratii contesta propunerile MJ
Modificarile legislative privind reforma justitiei propuse de Ministerul Justitiei nu sunt in totalitate acceptate, opinie impartasita de majoritatea magistratilor din tara, au sustinut, ieri, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Reprezentanti ai Curtilor de Apel din tara au participat, ieri, la discutiile pe marginea modificarilor legii CSM, a celei de organizare judiciara si a celei privind statutul magistratului.
Acestia au sustinut ca modificarile propuse de minister au fost criticate la adunarile generale ale judecatorilor si ca nu inteleg