Romanii mananca legume de sera aduse din Turcia, Iordania sau Siria, pentru ca productia interna este insuficienta si o mare parte pleaca la export. In serele romanesti sunt obtinute mai putin de Romanii mananca legume de sera aduse din Turcia, Iordania sau Siria, pentru ca productia interna este insuficienta si o mare parte pleaca la export. In serele romanesti sunt obtinute mai putin de 80.000 tone de legume, in principal tomate si castraveti, dar si ardei, salata sau varza. Desi aceasta cantitate este foarte mica fata de necesarul intern, producatorii prefera sa exporte o mare parte din marfa obtinuta. "Daca pretul oferit de partenerii externi este mai bun si costurile de export avantajoase, trimitem productia in strainatate. Acum exportam aproape toata cantitatea de castraveti si cornison in Germania, Cehia si Ungaria", ne-a precizat Constantin Stanciu, directorul serelor Leoser. In acest fel, legumele romanesti ajung pe mesele cehilor (castraveti, cornison, salata verde, tomate), rusilor (rosii, ardei), spaniolilor (tomate), polonezilor (cornison, ardei), ungurilor (ardei), elvetienilor (cornison) sau austriecilor (cornison). Pentru ca si romanilor le plac legumele, se recurge la importuri, Turcia fiind in mod evident cel mai important furnizor. Astfel, desi serele romanesti produc saptamanal cateva mii de tone de tomate si castraveti, romanii gasesc in piete si magazine produse cultivate in intreaga Europa si tot mai putine din Romania. Pana si banala rosie vine din Turcia sau Grecia si nu din serele autohtone. Salata verde vine din Olanda, Spania, Polonia, fasolea pastai si mazarea din Grecia, Polonia si SUA, iar conopida din Turcia, Italia si Franta. Legumele romanesti sunt preferate celor turcesti, avand mai mare cautare printre clienti. "Castravetii si rosiile pe care le vindem sunt turcesti; produsele romanesti se vand mult mai repede, dar deocamdata a