Romania si-a imbunatatit constant ratingul de tara, pe masura ce s-a apropiat de momentul intrarii in Uniunea Europeana (UE), fenomen care va continua datorita schimbarilor in structurale in economie, legislatie si in structurile institutionale, arata un raport recent al agentiei de specializate Standard& Poor’s.
Ratingul Romaniei, ca de altfel si acela al celorlalte tari candidate la aderare, Bulgaria, Croatia si Turcia, a suferit salturi mai puternice decat in cazul tarilor din zona euro, adauga S&P.
Fenomenul de apreciere a ratingului de tara, nota atribuita unei economii de catre agentiile specializate care evalueaza riscul investitional, a mai fost intalnit si in cazul tarilor care au aderat in mai la UE.
„Tendinta pozitiva de apreciere a ratingului de tara va continua in cazul tarilor candidate, atat timp cat membrii recenti si cei care vor sa adere la UE vor lucra la alinierea structurilor legale, institutionale si economice cu cerintele UE", arata raportul S&P.
Intrucat in balanta notei date de agentiile de rating performanta fiscala atarna greu, noii membri ai UE ca si tarile candidate ar putea sa obtina aprecieri positive in timp ce „vechea Europa" ar putea asista chiar la reduceri de rating, arata S&P. De altfel, reaminteste analistul Moritz Kraemer de la S&P, in ultimii ani ratingurile Italiei si Greciei au fost reduse.
Ca medie, in primul trimestru al anului 2005, tarile vechii Europe au pierdut 0,07 puncte din rating. Una dintre explicatiile cresterii viguroase a notelor primite de Romania, ca si de catre Turcia si Bulgaria, poate fi si aceea ca nivelul de la care pornesc ratingurile este foarte jos.
Deocamdata, in cazul Romaniei, doar agentia de rating Fitch a atribuit Romaniei un rating la nivel investitional. Sunt asteptate totusi mutari similare din partea Standard&Poor’s. Rating