In anul electoral 2004, Adrian Nastase si-a luat angajamentul ca va da in folosinta 400 de sali de sport destinate elevilor din invatamintul preuniversitar. Proiectul, unul bine intentionat in esenta, a fost transformat rapid intr-un bun prilej de a imparti contracte substantiale catre membrii fideli, sponsorii si apropiatii PSD.
Asa se face ca cele 167,5 milioane de euro alocate construirii salilor s-au dovedit a fi prost investite pentru contribuabili, dar extrem de bine plasate pentru membrii fideli ai PSD si firmele acestora.
Programul s-a doveditt un fiasco, incepind cu proiectul extrem prost gindit si continuind cu executia lui. Cireasa de pe tort o reprezinta dotarea acestor ?edificii?, o alta afacere paguboasa pe bani publici.
Pariu cistigat pe lucru de mintuiala
Proverbul ?graba strica treaba? s-a adeverit la doar citeva zile de la inaugurarea salilor de sport, cind beneficiarii au inceput sa se plinga de calitatea lucrarilor. O buna parte a salilor a picat cu brio examenul ploilor din toamna, devenind veritabile piscine. Altele, multe si ele la numar, au fost predate fara a avea instalatiile sanitare racordate corespunzator, cu sistemele de incalzire nefunctionale si cu finisaje a caror calitate lasa mult de dorit. Pentru satisfacerea ambitiilor faraonice ale lui Adrian Nastase, constructorii au lucrat repede si prost, iar edificiile care trebuiau sa-i ridice cota de imagine fostului premier s-au dovedit a fi doar niste hale inutilizabile.
Un proiect prost
Institutul de Proiectare, Cercetare si Tehnica de Calcul in Constructii (IPCT) a realizat, in luna octombrie 2002, un studiu pentru analizarea proiectelor de baza pentru salile de sport. Materialul a fost elaborat de un colectiv de specialisti format din arhitectul Stefan Barton si inginerul Nicolae Ghita, inginerul Dan Berbecaru si Simion Nastasa.
In