Sate intregi au fost sterse de pe fata pamantului. Mii de oameni au ramas fara case. Alte cateva zeci de persoane si-au pierdut vieta. Toate cele trei ape care traverseaza judetul Braila s-au umflat in lunile mai si iunie ale anului 1970, distrugand digurile si stavilarele ridicate de oameni cu mainile goale, din pamant si pietris. de NICOLETA BUTNARU, ERIK HOOSZ POTOPUL DIN ""70 / SPECIAL IZOLATI. Mai multe drumuri nationale au fost acoperite de viituri, rupand legaturile Brailei cu restul tarii. Armata si garzile patriotice au fost mobilizate la ordinul lui Ceausescu Anul 1970 reprezinta pentru multi braileni "anul sinistrului". Atunci, in mai si iunie, Siretul, Buzaul si Dunarea, care intretaie judetul, au atins cote istorice. Practic, apele "au facut cruce" in Braila, in sensul ca au inconjurat toate satele si comunele ce se invecinau municipiului.
Mii de hectare de teren arabil, toata Insula Mare a Brailei, au fost inghitite de viitura. Ceausescu insusi a vizitat zonele calamitate si a ordonat: salvarea sinistratilor, cu ajutorul elicopterelor, scoaterea apei din casele oamenilor cu pompe speciale si repopularea zonei.
COTA-RECORD. Pe 28 mai, Dunarea a atins cea mai inalta cota pe care a avut-o vreodata: 639 cm, la mira Port Braila. Tot in mai, Siretul a inghitit cateva sate, fluviul a umplut Insula Mare, iar Buzaul a izolat, pur si simplu, judetul de restul tarii, acoperind drumurile de acces spre Bucuresti. La 15 mai, presa vremii consemna: "Sunt inundate 23 de tronsoane de cai ferate principale si 16 tronsoane de drumuri nationale" si s-au luat preventiv, inca din februarie acelasi an, "masuri sanitare", in sensul aprovizionarii populatiei cu alimente si medicamente. "Directia Sanitara a dispus stationarea de autosanitare in anumite puncte din judet pentru deservirea populatiei in caz de intrerupere a legaturilor", scria ziarul local brai