Distribuitorii de medicamente, farmacistii si furnizorii de produse medicale s-au saturat ca de aproape sapte ani sa finanteze din propriile buzunare sistemul sanitar romanesc. Mai mult, Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) ii atrage atentia premierului Calin Popescu Tariceanu asupra faptului ca, in cazul in care Ministerul Sanatatii (MS) va trata cu indiferenta problemele din sistem, "integrarea europeana va ramane la nivelul aspiratiilor". Distribuitorii de medicamente, farmacistii, furnizorii de produse medicale si, chiar, medicii din Colegiul Medicilor din Romania s-au saturat de discursurile "demagogice si populiste ale clasei politice despre situatia din Sanatate". In opinia acestora, pacientii continua sa suporte consecintele managementului defectuos din Sanatate, iar statul uita in mod deliberat obligatia sa de a asigura sanatatea cetatenilor".
Distribuitorii de medicamente sunt nemultumiti de faptul ca ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, ii scoate vinovati de actuala criza din Sanatate: "Vina pentru colapsul sistemului este nejustificat transferata pe umerii partenerilor din sectorul privat. Principiile de eficienta economica sunt in mod surprinzator transformate in capete de acuzare, intr-o tara unde economia de piata este declarata functionala si care se afla in pragul integrarii europene. Sectorul farmaceutic privat este, de mai multi ani, cea mai ieftina sursa de finantare a Sanatatii. In acest moment, imprumutul acordat statului de catre farmacii, distribuitori si producatori a depasit 200 de milioane de euro, suma ce nu are un termen de rambursare precizat".
Totodata, distribuitorii de medicamente considera ca problemele cu care se confrunta sistemul sanitar au fost generate atat de "deturnarile de fonduri, cat si de rostogolirea datoriilor". Dupa cum sustin acestia, an de an, banii platiti de romani pentru asigurarile de sana