Decizia Consiliului Concurentei privind piata cimentului va fi diferentiata pentru fiecare din companiile banuite de incalcarea legislatiei in domeniul concurentei, a declarat, ieri, Mihai Rohan, directorul general al Carpatcement Holding si reprezentantul grupului german HeidelbergCement in Romania. "Decizia va fi personalizata in functie de abaterea fiecarei companii. Nu poate fi o culpa comuna. Trebuie stabilit cine, ce si pe ce perioada a incalcat prevederile", a spus Rohan.
Reprezentantii Lafarge au anuntat, recent, ca raportul Consiliului este unul acuzator, fiind vizate in special exporturile grupului francez.
Rohan a amintit ca HeidelbergCement a stopat exportul cimentului produs in Romania in 2002, ca urmare a costurilor ridicate cu transportul de la fabrica la portul Constanta si cu manipularea produsului inainte de imbarcare. Directorul general al Carpatcement Holding a precizat ca grupul german va incerca in acest an sa mentina preturile, exprimate in lei, desi tarifele la utilitati au crescut semnificativ.
In luna februarie, Consiliul Concurentei a transmis companiilor Lafarge Romcim, Holcim, Carpatcement si Tagrimpex, raportul privind investigatia inceputa in 2001 pe piata romaneasca a cimentului. Companiile si-au prezentat punctul de vedere institutiei de reglementare, decizia fiind programata pentru data de 19 mai. Investigatia a fost declansata ca urmare a unor suspiciuni privind incalcarea dispozitiilor Legii concurentei privind in principal cresterea substantiala si simultana a preturilor practicate de producatorii de ciment incepand cu 31 decembrie 2000.
Potrivit unui raport analizat in august 2003 de Guvern si elaborat de Ministerele Economiei, Finantelor si Transporturilor, pretul ridicat al cimentului este determinat de o colaborare intre cele trei grupuri care controleaza piata - HeidelbergCement, Lafarge si Holcim (Elv