In ianuarie 2001, o comisie in frunte cu Donald Rumsfeld, proaspat desemnat ministru al Apararii, se pronunta in favoarea "unei doctrine, unor conceptii operationale si unor capacitati spatiale, inclusiv sisteme de arme care sa opereze din spatiul cosmic", recomandand ca presedintele Americii sa aiba latitudinea de a proceda in consecinta.
Mai tarziu, comandantul Fortelor Aeriene Militare ale SUA, gen. Lance Lord, insista asupra necesitatii unei noi politici prezidentiale care sa dea lumina verde superioritatii absolute americane in spatiul cosmic, definita de el ca fiind "libertatea de a ataca din Cosmos, ca si libertatea de a ne opune loviturilor din Cosmos".
Dupa mai multi ani de activitate intensa, comandamentul Fortelor Aeriene Militare se afla, acum, in situatia de a fi materializat noile orientari sub forma unor propuneri in curs de a fi incluse intr-o directiva prezidentiala, inca nedeplin finisata.
Potrivit cotidianului New York Times, este vorba de o schimbare substantiala in strategia militara americana, care s-ar putea traduce prin lansarea in spatiul cosmic a unor arme ofensive si defensive.
Practic, este o noua versiune a faimosului proiect al fostului presedinte Reagan, Razboiul Stelelor, proiect intre timp abandonat, datorita costurilor imense implicate, dar care a avut un rol insemnat in destramarea defunctei URSS, economia comunista neputand face fata enormelor presiuni financiare determinate de incercarile de a tine pasul cu eforturile spatiale americane.
Planurile de accelerare a militarizarii spatiului cosmic - afirma cotidianul amintit - se datoreaza esecului Pentagonului de a pune la punct un sistem cu baza terestra de aparare impotriva rachetelor.
Noua strategie pune accentul pe crearea unui avion spatial plasabil pe o orbita circumterestra si care sa aiba la bord o jumatat