Consiliul Superior al Magistraturii se lupta din rasputeri pentru a-si pastra influenta asupra Justitiei. Membrii acestui for au respins toate propunerile formulate in noua Lege a Statutului Magistratilor ce ar fi putut sa le diminueze puterea.
Singurele concesii facute Ministerului Justitiei s-au referit, fie la articolele fara prea multa importanta, fie la cele care creeaza conditii mai bune pentru judecatori si procurori.
Prima modificare importanta se refera la pastrarea competentei in ceea ce priveste numirea si revocarea sefilor Parchetelor. Ministerul Justitiei dorea ca acestia sa fie numiti „la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM", dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in magistratura, pe o perioada de 3 ani.
CSM-ul a respins propunerea, Ministerul Justitei avand doar dreptul sa propuna mai multi candidati pentru functiile respective. In plus,durata mandatului a ramas, ca si pana acum, de 5 ani, iar vechimea minima a fost stabilita la 14 ani.
In ceea ce priveste revocarea din functii, membrii CSM s-au dovedit a fi mai receptivi, fiind admisa propunerea Ministerului Justitiei conform careia sefii Parchetului General si cei ai PNA sa poata fi schimbati daca nu mai indeplinesc conditiile legii sau daca se constata neajunsuri in activitatea manageriala.
Insa, decizia privind schimbarea din functii va apartine tot CSM, ministrul Justitiei putand doar sa solicite acest lucru.
Un alt articol extrem de important se refera la varsta pensionarii magistratilor. Ministerul Justitiei dorea sa instituie regula pensionarii obligatorii la 57 de ani pentru femei si 62 pentru barbati. Fara prea multe discutii, membrii CSM au modificat acest articol, lasand posibilitatea magistratilor de a ramane in sistem, cu avizul CSM, pana la 68 de ani.
Toate argumentele vice-presedi