Dupa doar cateva luni, Romania s-a reintors la inflatia cu doua cifre. Scumpirile utilitatilor din aprilie au facut ca indicele preturilor de consum sa atinga o rata anualizata de 10%, fata de 9,3% la sfarsitul anului trecut. Evolutia inflatiei, care se asteapta sa lase urme si in preturile din aceasta luna si cea viitoare, va avea efecte asupra politicii de curs a BNR.
Banca centrala ar putea fi obligata sa revina la vechea sa politica de folosire a cursului drept ancora antiinflationista, dupa mai multe saptamani consecutive in care euro a stagnat la 3,6, iar dolarul la 2,8 lei. O astfel de masura s-ar putea evidentia spre finele lunii, urmatorul prag suport pentru euro putand fi cel de 3,55 lei.
Cresterea leului ar urma sa fie alimentata de cumpararile mari facute la casele de schimb, bancare sau private, unde ajung banii celor care lucreaza in strainatate sau din vanzarile de bunuri imobiliare. Un rol important revine si economiei gri sau negre, care alimenteaza importurile tot mai mari.
Aici, intervine insa marea problema, prin adancirea deficitului comercial, fapt reflectat de aceea ca pe piata valutara cererea depaseste aproape zilnic oferta. De altfel, daca nu ar veni banii „capsunarilor", cursul euro ar fi trebuit sa se mentina in jurul pragului de 4 lei, sau chiar mai sus.
Intr-o astfel de situatie, este de preferat o usoara depreciere a leului sau mentinerea pe un palier stabil, cursul euro putand reveni spre 3,7 lei. O alta problema majora pentru cresterea economiei romanesti o constituie calimitatile naturale cu care ne confruntam in aceasta primavara.
O reducere a productiei agricole va conduce la marirea importurilor de alimente, devenind, implicit, un nou factor de presiune asupra deficitului comercial. In atentia BNR, se va afla si evolutia dolarului american. Daca la finele lui 2004 euro ur