Guvernatorul Bancii Nationale a Angliei, Mervyn King, a ales un aliat cel putin neobisnuit pentru a explica maselor politica monetara - Diego Maradona, scrie The Guardian.
Remarcabilul fotbalist argentinian, spunea King intr-un discurs sustinut la principala universitate de afaceri din The City (centrul de afaceri din Londra), nu a mai fost pana acum asociat cu teoria politicii monetare.
Un fan declarat al clubului Aston Villa si al echipei nationale a Angliei, King si-a amintit de meciul dintre Anglia si Argentina de la Cupa Mondiala din 1986 cand Maradona a inscris de doua ori.
"Primul gol al jucatorului argentinian, marcat cu ÃMana lui DumnezeuÃ, exemplifica foarte bine vechea abordare Ãmisterioasa si misticaà a politicii bancilor centrale. Actiunea sa a fost total neprevazuta si s-a desfasurat fara sa respecte nici o regula. A fost foarte norocos ca a reusit", a spus guvernatorul.
Dar al doilea gol, cand a alergat 55 de metri din jumatatea proprie de teren, dribland cinci jucatori englezi inainte sa trimita mingea in poarta, a fost un exemplu al puterii pe care o prezinta estimarile in teoria moderna a ratelor dobanzilor, a adaugat King.
"Un lucru cu adevarat remarcabil este ca Maradona a alergat in linie dreapta. Cum se poate sa driblezi cinci jucatori alergand in linie dreapta?", se intreaba King. Raspunsul este ca jucatorii englezi au reactionat exact cum se astepta Maradona: au fugit in stanga sau in dreapta, spre deosebire de el, care a ales traiectoria dreapta.
"Politica monetara functioneaza la fel", a adaugat King, care a explicat ca Banca Angliei si celelalte banci au trecut prin etape in care nu au avut prea multe de facut pentru ca ratele dobanzilor de pe piata, spre deosebire de cele oficiale, au evoluat numai ca reactie la cele oficiale.
Chiar si acum, spre exempl