Analizele de piata arata ca rata pirateriei software este in crestere atat pe piata romanesca, cat si pe cea internationala. Piratii romani, adica toti cei care folosesc software fara licenta, se plang ca nu au bani sa cumpere programele originale. Pe de alta parte, pirateria are efecte economice negative.
Analistii pietei internationale estimeaza ca reducerea cu 10% a fenomenului pirateriei va permite crearea a 1,5 milioane de noi locuri de munca pe plan global, va genera impozite suplimentare de 64 de miliarde de dolari si o crestere economica de aproximativ 400 de miliarde de dolari.
Pirateria software a reprezentat anul trecut 74% din piata si a produs pagube de 62 milioane dolari in Romania, informeaza Business Software Alliance (BSA). Pirateria a crescut in special din cauza utilizatorilor casnici si a micilor firme. Solutii pentru combaterea pirateriei casnice nu prea sunt.
La firme poti sa trimiti echipe de control, in casele care au computer este mai greu de patruns, mai ales ca iti trebuie mandat. Din cand in cand mai este prins un „pirat" care vinde CD la colt de strada.
Pirateria casnica porneste de la softurile ilegale instalate pe computere la jocurile, filmele si programele cumparate prin diverse metode. „A trecut vremea celor care vindeau CD-uri la colt de strada. Asistam la un nou boom al pirateriei pe Internet datorat retelelor de banda larga" spune deputatul Varujan Pambuccian, specialist in domeniul IT.
In ultimul timp apar retele de bloc pe care se face trafic ilegal de soft, filme si jocuri. Nu numai cei din domeniul IT se plang, ci si operatorii de cablu spun ca retelele de bloc le fac concurenta ilegala, deoarece pierd clinetii pentru sercviciul de Internet.
Cu toate acestea Varujan Pambuccian se opune reglementarii pe segmentul Internet. „Eu cred ca pirateria va avea un va