Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Gheorghe Flutur, a declarat ieri ca, din acest an, va intra in vigoare legea privind acordarea unei rente viagere celor care vind terenul si celor care il dau in folosinta.
Astfel, proprietarii care cedeaza folosinta terenului vor primi 50 de euro/ha/an, iar cei care vind terenul vor beneficia de 100 de euro/ha/an, sume care se adauga la valoarea arendei sau la pretul de vinzare al pamintului, dupa caz.
Nu toti detinatorii de pamint vor beneficia insa de prevederile acestei legi. Prima conditie este ca persoana care vinde terenul sau il da in folosinta sa aiba cel putin 62 de ani. Potrivit lui Flutur, legea se adreseaza proprietarilor de teren care au documente clare de proprietate si sint inregistrati in cartea funciara.
Trebuie insa indeplinite si alte conditii. Proprietarul de teren trebuie sa puna tot terenul la dispozitia unei exploatatii sau unei ferme. De asemenea, el poate sa-si pastreze 0,5 ha de pamint, cu conditia sa nu comercializeze produsele obtinute de pe terenul respectiv, intrucit se considera ca aceasta suprafata este necesara productiei pentru autoconsum.
Cei care detin mai mult de 10 hectare de teren nu intra in categoria celor care vor primi renta viagera pentru ca limitele prevazute de lege sint intre 0,5 si 10 hectare.
Renta viagera va fi suportata din bugetul MAPDR si va fi gestionata de oficiile de renta viagera. Pentru anul acesta, fondurile pentru renta viagera vor fi solicitate la cea de-a doua rectificare bugetara, iar ministrul agriculturii va apela si la ajutorul Bancii Mondiale.
Scopul declarat al rentei viagere este acela de a disponibiliza o suprafata de 3,2 milioane ha, care in prezent se afla in proprietatea a 1,3 milioane de producatori agricoli.
Legea ar urma sa fie aprobata o data cu intregul