Inundatiile din anii ’70 au fost cele mai grave din istoria Romaniei. Cei care au supravietuit dezastrului au marturii cutremuratoare.
La inceputul lunii mai 1970, in cateva zile, a curs pe pamant apa cat intr-o luna. Au fost doua valuri de inundatii care au transformat Romania intr-o mare de noroi. In 1975, alte inundatii. Dupa incetarea ploilor, raurile devenisera rauri de cadavre umane.
Aproape in fiecare an, fie ca ploua prea mult, fie ca ninge prea mult, avutul romanilor este acoperit de ape. Sute de hectare de teren agricol, gospodarii, drumuri si institutii. Apa nu iarta nimic, nu e interesata de truda, sudoarea cu care pagubitii si-au construit casele sau si-au lucrat pamanturile. Natura parca se razbuna.
Apa din rauri acopera pamanturile si casele, iar apa sarata a lacrimilor acopera obrajii celor care au ramas fara nimic. Si, an de an, apele inunda suprafete tot mai mari, afecteaza tot mai multe case si rapesc tot mai multe vieti. Bazinele hidrografice care au inundatii mari sunt aproape aceleasi in fiecare an.
Bazinele hidrografice ale Muresului, Siretului, Dunarii, Crisurilor, Somesului si Prutului sunt cele care creeaza an de an probleme romanilor. Si cu toate ca apar inundatii des, in aceleasi zone, nici autoritatile, dar nici oamenii nu fac nimic.
STATISTICI. Potrivit statisticilor Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, din 1960 si pana acum apa a acoperit uscatul cel mai mult in 2004, cand 11.625,7 mii de hectare au fost inundate. Apele nemiloase au dus cu ele si oameni. Statisticile comuniste nu ii inregistreaza insa. Familiile sunt singurele care mai vorbesc de ei.
Primul an in care au fost inregistrate victime in urma inundatiilor a fost 1997. Anul cu cei mai multi morti a fost 1999, cand 46 de persoane si-au pierdut viata. Cele mai multe gospodarii au fost afectate in 19