Liniste. Calm. Schimbari minime. Ecarturi intre cerere si oferta de cateva unitati. Asa arata in aceste zile piata valutara. „Ieri, euro a fluctuat in piata intre 3,6110 si 3,6170 lei, ne-a declarat un dealer bancar. Atata vreme cat cererea importatorilor este mai mare decat oferta, BNR nu poate fi decat multumita de stabilitatea cursului".
Euro a urcat ieri de la 3,6136 la 3,6157 lei, iar dolarul de la 2,8569 la 2,8661 lei, maximul ultimelor trei luni. Acelasi calm s-a relevat si pe piata monetara, dobanzile interbancare stagnand la 6,22 - 9,81%.
Mult mai palpitanta este evolutia paritatii euro/dolar. Investitorii internationali par tot mai putin ingrijorati de dezechilibrele structurale majore cu care se confrunta economia americana si acorda o importanta tot mai mare datelor pozitive care vin din aceasta parte a lumii. Cresterea economica a Statelor Unite se dovedeste mult mai puternica si de durata mai mare decat cea din euro-zona sau Japonia.
Ieri, paritatea a fluctuat in prima parte a zilei intre 1,2585, valoare inregistrata, din nou, pe pietele asiatice si 1,2657 dolari, dupa ce au fost publicate cifrele inflatiei americane. Deschiderea pietelor de peste Ocean a adus o noua scadere a euro spre 1,2620 dolari.
Stabilitatea inflatiei americane, care a crescut in aprilie cu doar 0,5% fata de martie, indicator care sta la baza deciziilor Rezervei Federale in privinta evolutiei dobanzii, a nemultumit o parte a investitorilor.
Aceasta ar putea determina din partea Fed o incetinire a cresterii dobanzii americane, care a urcat, totusi, de la 1%, in iunie 2004, la 3%, luna aceasta.
Stabilitatea din piete a facut ca pretul unciei de aur, calculat pe London Bullion Market, sa se mentina la 420 dolari, valoare care se intalnea si la inceputul saptamanii.
Liniste. Calm. Schimbari minime. Ecarturi intre cerere si oferta de cateva un