Chiar si informatorii comunisti au avut o perioada de pionierat. Mijlocul anilor ’40 ii scoate din anonimat pe toti cei care isi faceau o datorie morala din a-i urmari pe ceilalti. O dispozitie a administratiei din 8 august 1946 le ofera notarilor din primarii posibilitatea de a-i turna pe cei care nu simpatizau cu regimul "rosu".
Cristel Valerian, notar in Tautii de Sus in vara lui 1946, a fost unul dintre cei care si-au infundat consatenii.
Greu de crezut ca unii dintre romani erau "turnatori" din convingere. Cu toate acestea, documente pastrate in arhivele secrete, purtand parafa "confidential" sau "strict secret", ne demonstreaza ca multi au devenit informatori ai securitatii de bunavoie si nesiliti de nimeni.
Pentru acesti oameni, perioada comunista a fost un moment prielnic, in care au putut tese intrigi din cele mai absurde. O condamnare pentru lansarea de zvonuri alarmiste astazi pare o gluma proasta, dar in urma cu cinci decenii era un delict grav.
Condamnarea istoriei
Privind spre trecut, este greu de concluzionat daca paranoia "turnarii" oponentilor comunismului a fost declansata de autoritati si o anumita categorie de romani au imbratisat-o fortati de imprejurari sau chiar autoritatile au inceput sa teasa plasa de intrigi in care Romania s-a zbatut peste cinci decenii.
Totul a inceput o data cu "lupta de afirmare" a Partidului Comunist Roman (PCR). Dupa inlaturarea guvernului Antonescu, au ajuns la guvernare partidele care alcatuiau Blocul National Democrat (Partidul National Liberal, Partidul National Taranist, Partidul Social Democrat si Partidul Comunist Roman).
In octombrie 1944, PCR-ul si Partidul Social Democrat ies din alianta constituita si formeaza Frontul National Democrat, iar