Dupa ce in luna martie aproape toate fondurile au inregistrat reculul produs pe piata bursiera dar si pe piata instrumentelor monetare, luna aprilie a prezentat unele simptome de revenire la normalitate, conform unui raport al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Categoria fondurilor de actiuni, cele care au fost si cele mai expuse pe piata bursiera, a inceput sa prezinte atat cresteri ale activelor nete cat si ale valorii unitatilor de fond, cresteri care s-au regasit la 50 la suta din numarul acestor fonduri, celelalte avand in continuare diminuari ale valorii unitatilor de fond insa cu o amplitudine redusa aproape la jumatate fata de luna anterioara.
Fata de luna martie, performanta realizata pe ansambul UNOPC este pozitiva, de 0,1 la suta, ceea ce dovedeste tendinta de recuperare a fondurilor. Indicele IFM s-a mentinut in aprilie la acelasi nivel cu valoarea inregistrata cu o luna in urma, respectiv 8.586,73 puncte, in crestere cu 0,01, pe fondul unei evolutii usor nefavorabile a Bursei de Valori si a unei rate a inflatiei de 1,8 la suta. In primele patru luni, IFM a inregistrat o crestere de 4,11 la suta. Fata de perioada similara a anului precedent, IFM s-a apreciat cu 18,72 la suta, pe ultimii 3 ani inregistrand o apreciere de 65,81 la suta. FDI Simfonia, nefiind afectat de evolutia pietei bursiere, se confrunta totusi cu scaderea drastica a dobanzilor bancare, fapt care a antrenat si o scadere a performantelor fondurilor monetare, ceea ce a condus in mod indirect la o scadere a apetitului investitorilor pentru astfel de produse de investitii. FDI Stabilo, fond dedicat investitiilor conservatoare, si-a mentinut trendul pozitiv si in luna aprilie. FDI BCR Clasic, fata de celelalte fonduri din categoria celor de obligatiuni si instrumente cu venit fix, a reusit sa realizeze o crestere de activ net de 1,9 la suta fata de lu