Cum se vede filmul romanesc pe net si care sint cele mai interesante portaluri de la noi si din strainatate? Am schitat citeva raspunsuri in rindurile de mai jos, impulsionat de noi pagini web si de evenimente recente din sfera filmului.
- Portaluri romanesti
Care este continutul unui site generalist de film? Si, in final, care sint nevoile noastre in materie de film, prin intermediul Internetului? In linii mari, cautam informatii despre un film, urmind conexiunile existente in pagina sa: profilul regizorului, link-uri catre alte filme realizate de acesta, profilul actorilor, coloana sonora, imagini...
De asemenea, am putea dori sa vizionam acel film, iar pentru aceasta alegem intre citeva variante: inchirierea sa pe DVD sau VHS ori cumparare. Apoi, un portal ne ofera un tablou complet al premierelor, al filmelor care ruleaza si al celor care vor veni. Cu alte cuvinte, cuprinde informatie de actualitate, stiri despre actori si regizori, festivaluri si premii. Nu in ultimul rind, putem fi interesati de programul filmelor difuzate pe micul ecran, ca alternativa la cinema sau la productiile inchiriate ori cumparate.
Un portal ideal ar trebui sa cuprinda elementele de mai sus, pentru a se adresa unui public cit mai larg. Iar Cinemagia.ro se incadreaza in portretul sumar schitat in rindurile de mai sus, sectiunea shopping fiind in lucru. Site-ul trimite si catre distribuitorii romani de filme (in cinematografe; in format DVD/VHS) si are un dictionar de film care este actualizat pe masura ce apar termeni noi (de exemplu: „Z Picture= Sint filmele al caror buget nu prea exista. De obicei temele lor sint delincventa juvenila, concursurile de surf sau intrecerile de motociclete“).
Alt portal cu vechime este Port.ro. Aflat pe locul 2 in clasamentul din Trafic.ro, sub Cinemagia, el cuprinde sectiuni variate, pe linga Cinema: Teatru,