Urmasii grofului Adam Teleki vor primi unul dintre cele mai vechi castele din Transilvania. Primarului orasului Ocna Mures, Sorin Cristea, sustine ca cladirea a fost retrocedata anul trecut, dar deocamdata mostenitorii familiei Teleki nu au putut sa intre in posesia ei, pentru ca cei care ocupa acum castelul, firma Metalemn Socom, a contestat in instanta decizia de retrocedare.
Directorul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, a declarat ca schimbarea proprietarului nu modifica regimul castelului care este monument istoric. Potrivit acestuia, imobilul nu va putea suferi modificari sau reparatii fara acordul Ministerului Culturii.
Castelul de la Uioara de Sus, care apartine de orasul Ocna Mures, a fost construit in 1290, in cel mai inalt punct din zona. Constructia medievala este amintita in documente pentru prima data in anul 1290, sub numele de "castelul nou", indicand existenta unei fortificatii mai vechi pe acelasi amplasament, probabil din secolele al X-lea sau al XI-lea.
Noul castel medieval din piatra, construit la sfarsitul secolului al XIII-lea, a fost partial daramat, ridicandu-se in locul lui, intre 1850-1859, un castel neogotic pentru familia nobiliara Banfy. Este vorba despre o constructie dreptunghiulara cu parter si doua etaje.
Din castelul de la 1290 se mai pot vedea ruinele unui turn pentagonal situat in coltul de nord-est al noii constructii, care era probabil vechiul donjon al fortificatiei medievale. Complexul Teleki mai cuprinde ruinele bisericii romanice, datata in jurul anului 1300, din care se mai pastreaza zidurile de caramida cu clopotnita. La etaj, clopotnita are ferestre cu capiteluri cubice. De-a lungul timpului, si ea a suferit mai multe modificari. Urmasii grofului Adam Teleki vor primi unul dintre cele mai vechi castele din Transilvania. Primarului orasului Ocna Mures, So