Beijingul si-a exprimat in mod categoric hotararea de a-si stabili singur cursul de schimb al monedei sale, yuanul, precum si momentul unei eventuale liberalizari a acesteia. Precizarea a fost facuta de purtatoarea de cuvant a Bancii centrale a Chinei, dupa ce Departamentul american al Trezoreriei a calificat, marti, Beijingul drept "manipulator al ratei de schimb", politica "ce pune in pericol economia partenerilor sai comerciali si a cresterii economice globale".
Premierul Wen declarase inca de la inceputul saptamanii, la Forumul economic international de la Beijing, ca China nu va tine seama de presiunile externe pentru a o determina sa-si liberalizeze regimul ratei de schimb, actualmente foarte sever tinut sub control, rata de schimb a yuanului ramanand constant la 8,28 la 1 dolar.
Purtatoarea de cuvant a Bancii centrale a Chinei, citata de AP a facut cunoscut ca autoritatea chineza ce guverneaza tranzactiile financiare externe a inceput sa calculeze yuanul in functie de sapte noi devize, respectiv euro, dolarul australian, lira sterlina, yenul japonez, dolarul canadian, francul elvetian si dolarul din Hong Kong. Anterior, calculul era facut in raport cu dolarul american, dolarul din Hong Kong, yenul japonez si euro. Statele Unite si alti parteneri comerciali au intervenit de mai multa vreme pe langa Beijing pentru a determina o "relaxare" a controlului asupra yuanului, reprosandu-i subevaluarea lui cu 40 la suta fata de dolarul american.
Efectul este cunoscut - marfurile chineze se vand la preturi cu mult mai mici pe piata americana, indeosebi la electronice, textile si alte bunuri de consum. Guvernatorul Bancii centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan, a declarat, la randul sau, ca nimeni nu trebuie sa astepte prea curand masuri de liberalizare a ratei de schimb a yuanului. Ele nu vor interveni decat dupa un temeinic studiu de fezabilitate, a mai