Din 2004 este director al Fundatiei Pro Patrimonio. Filolog de profesie, dupa o experienta de cinci ani in Ministerul Culturii, a ales sa lucreze pentru o organizatie independenta.
Care este profilul Fundatiei Pro Patrimonio?
Fundatia Pro Patrimonio apartine unei retele internationale. A fost infiintata in Romania, in anul 2000, de arhitectul Serban Cantacuzino, care locuieste la Londra. In acelasi an s-a creat Fundatia Pro Patrimonio in Marea Britanie, apoi in Franta – o asociatie Pro Patrimonio –, si, in 2003, in Statele Unite, Prietenii Fundatiei Pro Patrimonio. Toate aceste organizatii independente au ca obiectiv principal salvarea patrimoniului din Romania. Ele colecteaza fonduri sau atrag atentia asupra institutiilor abilitate cu care se poate duce o campanie pentru salvarea unor obiective la nivel national.
Se are in vedere si educarea publicului, deschiderea catre cetatean?
Nu ar avea sens sa ne straduim sa salvam elemente de patrimoniu fara o educare si o implicare a cetateanului. Primul pas este incercarea de constientizare si, odata cu aceasta, o modernizare a intelegerii conceptului de valoare de patrimoniu. Momentul aderarii este momentul in care fiecare tara trebuie sa vina cu specificul sau, in aceasta diversitate culturala. Acum cetatenii, tinerii, autoritatile, fiecare de pe pozitia sa, ar putea sa transforme intr-o valoare adaugata acest element, implicindu-se activ in actiunile noastre.
Aveti in momentul de fata mai multe proiecte in derulare.
Care ar fi prioritar, sau, sa spunem, de urgenta nationala?
In anul 2000, misiunea de baza era in primul rind salvarea patrimoniului construit. A fost un moment in care s-a constatat cit de dificila este aceasta actiune la nivel national. Politicile autoritatilor locale si regionale nu aveau printre obiectivele imediate alocarea unor fonduri pen