Statul roman a pierdut de pe urma garantarii imprumuturilor contractate, dar nerambursate de diferite societati aproape 1,5 miliarde de dolari din 2001 pina in prezent. Pe primul loc se situeaza Oltchim Rm. Vilcea.
In evidentele ministrului Finantelor figureaza 30 de societati pentru care institutia a dispus executarea garantiilor de stat pentru credite interne si externe in perioada 2001-2004. Interpelat recent de deputatul Petru Popeanga, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, a prezentat modalitatea in care banii publici au fost aruncati pe apa simbetei.
Referindu-se la societatile care s-au bucurat de credite interne garantate de stat, Bodu a insirat: „Siderurgica-Hunedoara - 145,8 miliarde de lei, valoare garantii executate, cauza executarii garantiei - facilitati pentru privatizare; SCGDV Impex SRL - 0,2 miliarde de lei, motivul - lipsa de lichiditati; SC Romagro SA - 0,4 miliarde de lei, faliment; SC Comcereal Satu Mare - 1,7 - lipsa
lichiditati; SC Agrocelectis Rost - Dolj - 0,5 miliarde lei - faliment; SC Industrial Conserv" - Calafat - 0,6 de miliarde de lei - faliment, in total 149,2 miliarde de lei". Dobinzile si comisioanele au costat statul alte 12,6 miliarde de lei.
Nume grele
Situatia cu creditele externe garantate de stat si nerambursate este si mai serioasa. Ministerul Finantelor a efectuat plati in contul agentilor economici garantati, 24 la numar, in valoare de 1.329 de milioane de dolari, reprezentind rate de capital, dobinzi si alte costuri. Pe lista cu pricina se afla numai „societati una si una", dupa cum s-a pronuntat Sebastian Bodu.
Sa dam citeva nume: Oltchim Rm. Vilcea, Contransimpex Bucuresti, World Trade Center, Astra Arad, Sidermet Calan, Rulmentul Brasov, Societatea Nationala pentru Imbunatatiri Funciare Bucuresti, Letea Baca