Bananele sunt pe locul al treilea in topul preferintelor consumatorilor din toata lumea. Ele sunt intrecute doar de mere si de portocale. Exista diferite soiuri. Mai putin cunoscute sunt cele rosii si cele verzi. de VERONICA GUZUN LA INDEMANA. Bananele sunt niste fructe accesibile tuturor Acest fruct tropical isi are originea in sud-estul Asiei si este pentru prima data mentionat in textele budiste din anii 600 i.Hr. Pana in secolul al XIV-lea, bananele erau o raritate. In 1516, spaniolii le-au adus din America Centrala. Apoi au ajuns in India si pe coasta de est a Africii. In prezent, cei mai mari exportatori de banane sunt Ecuador, Costa Rica, Panama, Sri Lanka, India, Turcia, iar cel mai mare importator raman SUA.
Fructele cresc in "ciorchini" care pot cantari si 45 de kilograme si ajung sa aiba cate 10-20 de "degete". Bananele destinate exportului sunt intotdeauna culese de verzi. Insa in pietele din tarile tropicale se gasesc banane rosii, verzi, galbene si "ciorchini".
ROSU SI VERDE. Bananele rosii sunt mai mici ca dimensiuni decat cele galbene, au coaja purpurie si miezul crem. Gustul lor este un pic diferit, este un amestec dintre aroma de banane si de zmeura. Acest soi este importat din Costa Rica si este foarte popular in America Centrala. Ca si utilizare, bananele rosii nu se deosebesc de cele galbene.
Banana verde este un tip special, care se prepara ca si cartoful. In Peru se fac chipsuri si multe alte preparate din banane verzi. De exemplu, Sarapatera este o friptura care se face din "Charapa" (o varietate de broasca testoasa), carne, usturoi, ceapa, banana verde si condimente. Aceasta mancare este servita in carapacea broastei.
LA UMBRA. Bananele isi pierd din calitati daca sunt pastrate la frigider mai mult de 3-5 zile. Coaja fructului nu se schimba, insa textura si gustul au de suferit. Totusi, exista persoane care ti