Din â89 si pana acum, Romania a primit din partea Uniunii Europene, numai pentru protectia copilului, fonduri nerambursabile de peste 160 milioane de euro. Banii s-au dus, problemele au ramas. Cum saracia nu mai poate fi invocata ca argument pentru nerezolvarea lor, raman indolenta, nepasarea, lacomia. Care dintre scuze e mai buna, domnilor guvernanti?
de ADRIANA OPREA-POPESCU fotoreportaj - click pe imagine SINGURUL COMENTARIU. "Raportul UNICEF asupra situatiei abandonului copiilor in Romania a scos in evidenta o problema semnificativa in maternitatile din tara: inregistrarea nou-nascutilor. Pentru prevenirea acestor probleme, serviciile comunitare de sanatate si sociale necesita investitii mai mari, este concluzia raportului" (comunicat de presa al Guvernului Romaniei - 19 martie 2005) In perioada 1990-2000, asistenta primita din partea Uniunii Europene in domeniul protectiei copilului a depasit 100 milioane de euro: 60 de milioane - ajutor umanitar si 40 de milioane - pentru reforma sistemului de protectie a copilului.
UMANITAR. Imediat dupa Revolutia din â89, UE a acordat un ajutor de urgenta de 48,5 milioane de euro. In â92 au fost alocate alte 12 milioane de euro, iar printre initiativele sponsorizate se aflau si "prevenirea institutionalizarii si dezvoltarea unor solutii alternative de ingrijire a copiilor in centre de tip familial". In perioada 1993-1996 s-au derulat programele PHARE LIEN (prin care s-au alocat 425.571 de euro pentru proiecte ce vizau copiii aflati in dificultate) si PHARE DEMOCRATIA (59.381 de euro - pentru promovarea drepturilor copilului). In plus, in 1996, prin Programul PHARE de Cooperare, a fost alocata suma de 400.000 de euro pentru "sprijinirea implementarii strategiei de protectie a copilului". Alte 5,5 milioane de euro au venit din fondurile de contrapartida, pentru "imbunatatirea nivelului de trai si educ