Romania este presata de oficialii europeni pentru a-si rezolva problemele in ceea ce priveste achizitiile publice si regimul proprietatii intelectuale si industriale. Directorul general pentru Piata Interna, Alexander Schaub, a precizat ca a fost data atentie unor contracte mari acordate in Romania fara organizarea de licitatie, respectiv cele incheiate cu firmele Bechtel si EADS.
Schaub: „Nivelul de piratare, falsificare a programelor de software, muzica, filme si altele este mult prea mare in Romania"
„Aceste situatii nu constituie semnale utile din punct de vedere politic", a adaugat el. Despre contractul cu EADS, oficialul european a avut o pozitie destul de clara. „ Romania nu este o tara membra a Uniunii Europene si nu este obligata sa respecte legislatia comunitara. Uniunea Europeana nu are instrumente juridice ca sa oblige Romania sa ia o decizie in acest caz.
Este numai o problema de bun simt", a spus Schaub. „De indata ce Romania va deveni membra a UE si va trebui sa puna in aplicare regulile existente la nivel comunitar privind achizitiile publice, Comisia Europeana se va asigura ca acestea sunt respectate", a mai spus oficialul european.
Uniunea Europeana va fi atenta nu numai la modul de acordare a marilor contracte, ci si a achizitiilor facute de autoritatile locale. Schaub a spus ca tara noastra trebuie se reglementeze clar achizitiile publice pana la mijlocul anului 2006. Altfel vom pierde fonduri europene (regionale si de coeziune) in valoare de peste sase miliarde euro.
„Statele care nu respecta un regim transparent al achizitiilor publice nu vor beneficia de fonduri" a spus Schaub.
Oficialul european a reprosat Romaniei procentul mare de piratare in domeniul software. Reprosul vine dupa ce cu o zi in urma un studiu international arata ca in Romania rata pirateriei software a fos