Cele 1.450 de companii ce activeaza in domeniul IT au determinat, anul trecut, colectarea la buget a sumei de 122 de milioane de dolari din taxe si impozite, dupa cum se arata in studiul despre impactul economic al industriei de IT, realizat pentru prima data in Romania de catre International Data Corp. (IDC), la cererea Microsoft.
Cheltuielile IT in Romania au fost, in anul 2004, de 818 milioane de dolari, estimandu-se ca piata va creste intr-un ritm mediu anual de 10%, ajungand sa depaseasca 1,3 miliarde dolari in anul 2009.
"In ultimul timp, industria IT a devenit un factor dinamic pentru dezvoltarea economica, concretizat in crearea de locuri de munca si generarea de venituri din taxe - a aratat Laurentiu Popescu, country manager la IDC Romania. Avand in vedere cresterea puternica estimata pentru aceasta industrie, mai ales in sectorul software, impactul va fi si mai accentuat in urmatorii ani".
Astfel, pana in anul 2008, piata de software va fi la un nivel aproape dublu fata de cel din 2003, ajungand la 200 de milioane de dolari. In prezent, angajarile in industria software reprezinta 52% din numarul total al locurilor de munca in IT, procent care va ajunge la 63% in anul 2009.
Din pacate, insa, piata de software si servicii reprezinta doar 30% din total, cand volumul critic ar trebui sa ajunga macar la 40%. Cu toate acestea, numarul total al persoanelor din industria IT va creste de la 30.620, cat este acum, la 37.850 in 2009, ceea ce inseamna ca peste 7.200 de noi locuri de munca vor fi generate in acest sector in urmatorii cinci ani.
Din totalul angajatilor din IT, 60% l-au reprezentat cei din companii care creeaza, vand, distribuie, ofera servicii hardware si software Microsoft, precum si angajati din organizatiile non-IT care dezvolta aplicatii si ofera servicii pe platforma Microsoft.
C