La prima intalnire a grupului de lucru format din reprezentanti ai producatorilor si distribuitorilor de medicamente, Ministerului Sanatatii (MS), Colegiului Farmacistilor din Romania si Ministerului Finantelor s-au discutat ''lucruri de principiu'' si s-a facut o prognoza pe anul 2005.
In plus, autoritatile sanitare au promis distribuitorilor de medicamente ca pana la sfarsitul lunii noiembrie a acestui an spitalele isi vor plati toate datoriile din anii 2003 si 2004 la medicamente. Valoarea restantelor in cazul unitatilor spitalicesti se ridica la 3.800 de miliarde de lei, dupa cum au declarat distribuitorii de medicamente.
In cazul datoriilor de aproape 3.200 de miliarde de lei pe care farmaciile le au la distribuitori, exista varianta ca acestea sa fie ''rostogolite'' in 2006.
Grupul de lucru trebuie ca in doua saptamani sa prezinte ''solutii tehnice pentru rezolvarea problemelor din sistemul sanitar''.
In ceea ce priveste furnizorii de produse medicale, Ion Ciceala, directorul executiv al Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale ne-a declarat, sec: ''Pe noi nu ne intreaba nimeni nimic''.
Parchetul, sesizat in cazul furnizorilor de produse materiale necorespunzatoare
Ministerul Sanatatii (MS) a sesizat Parchetul cu privire la firmele castigatoare ale licitatiei nationale din luna noiembrie 2004, care au livrat unitatilor medicale materiale sanitare de calitate necorespunzatoare.
Totodata, MS a transmis Parchetului si o ''nota informativa privind aspectul tehnic-calitativ al unor materiale sanitare livrate de furnizorii castigatori ai licitatiei nationale''.
In aceasta ''nota informativa'' a Oficiului Tehnic de Dispozitive Medicale (OTDM), intocmita in urma unui control efectuat in 20 de spitale din Bucuresti, Mures, Cluj si Prahova in urma sesizarilor acestora, sunt prezentate o serie de firme ca