Revolutia portocalie din Ucraina, care a scos in strada zeci de mii de oameni si a dus la caderea regimului lui Leonid Kucima in decembrie anul trecut, i-a lasat pe locuitorii Kievului cu o adevarata pasiune pentru protestele de acest gen. Drept urmare, zilnic apare cite un cort in care se adapostesc oameni ce au de facut tot felul de revendicari.
In orice zi si la orice ora, ucrainenii gasesc motive sa-si instaleze corturile in fata cladirilor oficiale, protestind fie fata de distrugerea unui loc de joaca pentru copii, fie fata de arestarea disidentilor din Belarus.
"Corturile parca fac parte din peisajul de primavara", a spus parlamentarul de opozitie Taras Sornovil. Turistii pot cu usurinta ramine cu impresia ca alegerile inca nu s-au incheiat. Steaguri din campania electorala cu "Da pentru Iuscenko" flutura in taberele protestatarilor de ocazie, care nu prea au de-a face cu noul presedinte.
Muzica revolutiei razbate cu putere din citeva asemenea corturi din Kiev. O batrina, care locuieste in centrul capitalei ucrainene, a ajuns chiar sa se plinga de zgomotul care se aude continuu. "Dintr-un anumit punct de vedere, moral, ii inteleg. Dar totusi, totul are o limita", a spus ea.
Vacanta revolutionara
De mitul revolutionar profita azi o fauna pestrita de mici negustori. Pentru 46 de eurocenti, oricine poate obtine de la un comerciant din Piata Independentei un certificat fals de participant la revolutie, inclusiv cu semnatura presedintelui ales, Viktor Iuscenko, trasa la xerox.
Iar cei care au ratat sederea in "orasul corturilor", care a jucat un rol atit de important in timpul revolutiei, pot alege sa retraiasca atmosfera acelor zile cazindu-se intr-o tabara "turistica".
Astfel, strainii veniti sa asiste la festivalul international de muzica Eurovision sint invitati sa se cazeze in "E