Comunismul a reprezentat un destin tragic pentru Romania si poporul ei. Ororile comunismului sunt cel putin la fel de tragice ca a celorlalte sisteme de conducere totalitare ale secolului al XX-lea. Sistemul impus de Moscova, dupa al Doilea Razboi Mondial a alienat, in primul rand moral, poporul roman.
Toata intelectualitatea romana, aproape toti politicienii care nu au facut "pactul cu diavolul" au avut de suferit de pe urma temnitei comuniste. Putini au rezistat... Printre acestia s-a aflat si Corneliu Coposu. "Am avut certitudinea ca voi trai momentul eliberarii poporului meu", a marturistit Seniorul de fiecare data.
"Presedintele moral al romanilor", asa cum a fost numit Seniorul, a reprezentat dupa Revolutia romana din 1989 un punct de reper pentru romani, desi esalonul al doilea, venit la putere dupa inlaturarea lui Ceausescu, a incercat sa-l demonizeze pentru ca reprezenta un pericol pentru nomenclatura comunista.
Coposu, mana dreapta a lui Maniu
Pe 20 mai se naste, la Bobota, in judetul Salaj, Corneliu Coposu, fiul protopopului greco-catolic Valentin Coposu si al Aureliei, nascuta Anceanu. Coposu a devenit in 1935 presedinte al Organizatiei de Tineret a PNT din Cluj, el fiind, totodata, colaborator la ziarul "Romania Noua", condus de Zaharia Boila.
Intre anii 1937 si 1940, Coposu a fost numit secretar personal permanent al lui Iuliu Maniu, pe care il insoteste in toate misiunile politice importante. In 1940 primeste titlul de secretar politic al lui Iuliu Maniu, indeplinind aceasta functie pana la arestarea sa si a lui Maniu.
In aceasta calitate l-a insotit la toate negocierile si tratativele purtate cu oficialii occidentali si cu liderii partidelor politice din coalitia antihitlerista. I s-a incredintat cifrul secret al corespondentei diplomatice prin care Opozitia negocia iesirea Romanie