Guvernul a avizat ieri Legea minoritatilor care prevede ca statul va garanta dreptul minoritatilor nationale la invatamant in limba materna la toate nivelurile sistemului de stat si va asigura libertatea etnica, religioasa, culturala si de exprimare a cetatenilor apartinand acestor minoritati.
Proiectul de lege a fost tinut mult timp la secret si a provocat numeroase dispute intre ministrul Culturii, Mona Musca si UDMR. De altfel, Mona Musca ar fi conditionat ramanerea sa in functie de acceptarea unor prevederi ale legii, iar UDMR si-a amenintat deseori partenerii de guvernare ca nu isi va da votul asupra unor legi importante daca Guvernul nu va da unda verde proiectului.
Dreptul la invatamant
Legea spune ca persoanele apartinand minoritatilor nationale au dreptul sa invete in limba materna, sa beneficieze de educatie si invatamant in unitati si institutii de stat cu predare in limba materna la toate nivelurile, formele si tipurile de invatamant, in conditiile legii.
De asemenea, organizatiile si asociatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale au dreptul sa infiinteze, organizeze si asigure functionarea unitatilor si institutiilor de invatamant particulare in limba materna, unitati si institutii care pot beneficia de subventii din Bugetul de stat sau bugetele locale.
"In invatamantul preuniversitar cu predare in limba minoritatilor nationale, toate disciplinele pot fi studiate in limba materna, cu exceptia limbii si literaturii romane", se mai precizeaza in proiect.
Totodata, statul are obligatia sa garanteze invatarea limbii materne la toate nivelurile ale invatamantului de stat si sa asigure posibilitatea sustinerii in limba materna a examenelor de specialitate si a celor de concurs pentru ocuparea posturilor vacante, pentru obtinerea gradelor didactice, profesionale sau stiintifice